
گروه فرهنگی سراج24: پنجمین بار است که نمایشگاه نوشت افزارهای ایرانی اسلامی برگزار می شود. این نمایشگاه از روز گذشته در سالن آفرینش های ادبی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان آغاز به کار کرد و تا آخر شهریور نیز ادامه خواهد داشت.
نزدیک 40 سال است که از انقلاب اسلامی گذشته اما حالا تازه به پنجمین نمایشگاه نوشت افزار ایرانی اسلامی رسیده ایم، عجیب نیست؟ یعنی تا پیش از 5 سال قبل برای استفاده فرهنگی و تربیتی از فضای نوشت افزارها و لوازم التحریری که در بیشتر ساعات روز دور و بر فرزندانمان است هیچ عزمی وجود نداشته است. همه ابزارها و وسایلی که کودک با آن ها سر و کار دارد و از آنها استفاده می کند می تواند تاثیر تربیتی مثبت یا منفی بر کودک و نوجوان داشته باشد.
این روزها بازار لوازم التحریر پر شده از تصویر قهرمانان انیمیشن های هالیوودی. این تصاویر شاید برای برخی کشورهایی که سرمایه غنی فرهنگی و پشتوانه تمدنی عمیقی نداشته باشند بتواند به عنوان قهرمان برای کودکان معرفی شود اما قطعا برای ایران اسلامی با این حجم از غنای ادبی، تاریخی و تمدنی هیچوقت برای یک نیمچه قهرمانِ من در آوردی خارجی جایی باقی نمی ماند.
امروز در سایه غفلت مسئولان در دهه های گذشته، فرزند ما باید به «بن تن»، «مرد عنکبوتی»، «باب اسفنجی» و ... افتخار کند. تصویر آنها را دور و برش روی دفاتر و کیف تحصیلش ببیند و به یاد او و آموزههایی باشد که اگر خلاف فرهنگ ایرانی اسلامی نباشد حداقل هیچ نسبتی هم با آن ندارد.
اولین نمایشگاه نوشت افزار ایرانی اسلامی با حضور انگشت شمار چند تولید کننده داخلی آغاز بکار کرد، واقعا انگشت شمار و حتی کمتر از انگشتان یک دست. حالا در نمایشگاه پنجم هفتاد تولید کننده دور هم جمع شده اند. هفتاد تولید کننده ای که دغدغه شان معرفی قهرمان های واقعی ایران اسلامی به جای قهرمان های جعلی و خودساخته غربی است.
از این هفتاد تولید کننده تعداد کمی وجود دارند که توانسته اند از وزارت صنعت، معدن و تجارت مجوز بگیرند و بقیه هنوز در راهروهای وزارت خانه دنبال تحقق آرمانهایشان در میان آدمهای بی دغدغه می دوند. آنهایی هم که مجوز دارند خیلی اتفاق ویژه ای برایشان نیفتاده است، خبری از حمایت دولتی نیست.
اکنون سهم بسیاری از بازار نوشت افزار کشور دست خارجی هاست، آنهم با مجوزهای دولتی و در خوش بینانه ترین حالت با غفلت آنها از واردات غیر قانونی و قاچاق انبوه کالا. هفتاد درصد بازار نوشت افزار کشور توسط خارجی ها تامین میشود و سهم تولید کننده ایرانی فقط 5 درصد است!
صنعت نوشت افزار سالانه 4هزار میلیارد تومان گردش مالی دارد. بازار کشور سالانه به 150 میلیون جلد دفتر نیاز دارد اما سهم تولید کننده ایرانی نهایتا تولید 15 میلیون جلد دفتر است. اکنون رغبت و میل مردم هم نسبت به استفاده کودکان از دفاتر ایرانی بالاتر رفته است و اوضاع این بازار توسط خود مردم کمی بهتر شده است اما بدون دخالت دولت در نظارت بر سهم واردات و قاچاق کالا، شرایط رقابت در این بازار غیر منصفانه واقعا دشوار و پیچیده خواهد ماند.
خانواده ایرانی هیچ دوست ندارد چند ماه و چند سال بعد بشنود که تولیدکننده دفاتر ایرانی با تصاویر قهرمانهای ملی به سرنوشت کارخانههایی مثل ارج و آزمایش دچار شده است.